EMGNyheterOm novax

Finansdrottningens gasell har miljarden i sikte

By 29 januari, 2013 No Comments

Finansdrottningens gasell har miljarden i sikte

DI.se

Tis 29 januari 2013

Gasellföretaget Studentum – sökmotorn för utbildningar – passerade i fjol 100 Mkr i omsättning och fortsätter att växa så det knakar.

”Målet är en omsättning på 1 miljard kronor om fem år”, säger Fredrik Söderlindh, vd och en av tre grundare av Studentum som sedan 2010 har Antonia Ax:son Johnson som delägare.

Det har gått snabbt för Studentum. Bolaget grundades år 2002 av barndomsvännerna Fredrik Söderlindh, Marcus Boström och Magnus Obel.

”Det fanns fina sajter för att hitta hotell, bilar och jobb med mera, men ingenting för att hitta det viktigaste, utbildning”, berättar Fredrik Söderlindh.

Studentums nätverk som marknadsförs under varumärket EMG innehåller idag utbildningar för såväl privatpersoner som företag, har 100 anställda – varav över hälften kvinnor och 60 procent utlandsfödda -och huserar i kraschade HQ Banks utrymmen mitt i finanssmeten på Blasieholmen i centrala Stockholm.

20 av de anställda sitter i lokalkontoren i Köpenhamn, Oslo och Helsingfors. Verksamhet finns också i Storbritannien, Holland och Tyskland, samt över hela världen på bolagets internationella sajt. Studentum omsatte i fjol 111 Mkr och har visat vinst sedan start. Hälften av omsättningen kommer från dotterbolaget Find Courses Global AB.

Argaste konkurrenter är spanska Emagister och brittiska Hot Course. ”I dag är Hot Course störst vad gäller omsättning och Emagister vad gäller trafik. Nästa år har vi gått förbi dem såväl omsättnings- som trafikmässigt.”

Sedan 2010 är finansdrottningen Antonia Ax:son Johnson-kontrollerade riskkapitalbolaget Novax delägare med 28 procent av aktierna. Novax investeraransvarige Eric Persson är också ordförande i Studentum.

Resultatet för i fjol ska enligt Fredrik Söderlindh ligga på strax under 15 procent, något mindre än under tidigare år. Ett kaxigt mål som man satt upp är att omsätta över 1 miljard kronor om fem år.

”Det är viktigt att ha ett inspirerande mål. Om det nås på exakt fem år eller om det tar sju år spelar inte så stor roll”, säger Fredrik Söderlindh.

Den explosionsartade tillväxten ska ske genom etableringar på nya marknader. ”Nya stora länder som Frankrike, Spanien och Italien och så USA och Asien står på tur. Det här avspeglas också av vår rekrytering av folk av olika nationalitet. Vårt internspråk är engelska och vårt huvudkontor är en mycket internationell miljö”, säger Fredrik Söderlindh.

HQ Banks gamla lokaler togs över 2010.

”I samband med att allt gick över styr fick och Carnegie tog över HQ Bank, erbjöds vi de här utrymmena. Lite för stort, vi har 1.400 kvadratmeter”.

Steget är långt från den källarlokal på Gärdet som var Studentums första egna kontor.

”En gång hade vi inga pengar till hyran. Vi köpte tre kubikmeter ved, paketerade veden och knackade dörr och sålde veden för att klara källarkontoret”.

Studentum var Di-Gasell 2009, 2010 och 2011.

SKRIBENT: Mosse Wallén