Tandvårdsrädslans dag ska få fler till tandläkaren och därmed förbättra folkhälsan

aug 24, 2021

Är du rädd för att gå till tandläkaren? Då är du inte ensam. En femtedel av svenskarna lider av tandläkarskräck och det kan få förödande konsekvenser. Därför instiftas nu en dag för att råda bot på denna rädsla, där en av Sveriges främsta tandvårdsprofessorer gör gemensam sak med flera kända ambassadörer. 

Initiativet till tandvårdsrädslans dag som infaller den 24:e augusti blir startpunkten för en årligen återkommande dag som syftar till att råda bot på rädsla för att gå till tandläkaren. Syftet med dagen är att förbättra tandhälsan generellt i Sverige och därmed folkhälsan i övrigt. Detta bland annat genom att sprida kunskap om hur vanligt problemet med tandläkarskräck är och hur nära förknippad dålig tandhälsa är med vår övriga hälsa. Bland de kända profiler som rekryterats för att uppmärksamma dagen finns Margaux Dietz, Filip Hammar & Fredrik Wikingsson, Kristoffer Triumf m fl. 

Det som funkar för att lindra tandvårdsrädsla och få tandvårdsrädda att gå till tandläkaren är att omgivningen ställer upp stöttar och t o m följer med till tandläkaren. Därför är tandvårdsrädsla något som angår alla, eftersom även de som inte själva är rädda för att gå till tandläkaren har någon närstående som är tandvårdsrädd.

Ett stort problem relaterat till tandläkarskräck är att folk i allmänhet inte pratar om det öppet, särskilt inte män. Nästan en av fem vuxna i Sverige har tandvårdsrädsla, enligt en studie som nyligen gjordes av Göteborgs universitet. Den forskningsaktiva tandläkarkedjan Aqua Dentals tandhälsorapport visar att 10 procent undvikit att gå till tandläkaren på grund av rädsla.  

“Det är viktigt att våga prata om problemet. Då kan man lättare få hjälp av såväl nära och kära som experter på området. Om vi alla lär oss att ta hand om våra tänder och regelbundet besöker tandläkaren kan vi samtidigt främja vår allmänna hälsa och leva längre, friskare och lyckligare“, säger Björn Klinge, professor, forskare inom tandlossning, och senior rådgivare till Aqua Dental. 

Aqua Dental står bakom initiativet att försöka minska den så vanliga tandläkarskräcken och därmed få fler att må bättre.  

“Att så många undviker tandläkaren kan långsiktigt bli allvarligt eftersom tandhälsa är väldigt nära förknippat med bland annat hjärt- och kärlsjukdomar. Forskning visar att dålig tandhälsa också kan få sociala konsekvenser och ge mental ohälsa. Detta sammantaget kan förkorta livet med ett antal år“, säger Björn Klinge.  

Därför vill vi instifta denna temadag som ett brett initiativ och hoppas kunna inkludera hela branschen och allmänheten, inte bara oss på Aqua Dental. Tanken är att sedan expandera med en internationell Dental Anxiety Day och lyfta frågan även globalt”, säger Rikard Virta, grundare av Aqua Dental och initiativtagare till Tandvårdsrädslans dag. 

Ett effektivt sätt att bearbeta rädslan är att ta med en vän eller anhörig till tandläkaren. Därför kommer Aqua Dental att öppna sina kliniker för tandvårdsrädda patienter och deras sällskap. Det kan, som ett första steg, räcka med ett samtal med tandläkaren för att vänja sig vid miljön, eller – för dem som vågar gå vidare – med en undersökning.   

För att uppmuntra dessa patienter kommer Aqua Dental att erbjuda ett kostnadsfritt första besök – utan några förpliktelser (värde 995 kr). Undersökningarna går att boka på spolarädslan.se och erbjudandet gäller från och med 24:e augusti fram till den 30:e oktober.  

Information   

Tandvårdsrädslans dag infaller den 24:e augusti och kommer årligen att uppmärksamma problematiken kring tandvårdsrädsla. Initiativet kommer att marknadsföras under hashtaggen #spolarädslan och på spolarädslan.se finns mer information hur din tandvårdsrädda vän bokar en gratis undersökning. Det ligger öppet för bokning mellan 24:e augusti fram till 30:e oktober (upp till ett visst tak). 

https://www.aquadental.se/

Fler nyheter