Axel Johnsons nätapotek först med videosamtal: ”Driver inte konsumtion”

dec 13, 2022

Axel Johnson-gruppens nätapotek Apohem blir först i Sverige med att lansera rådgivande videosamtal med farmaceuter.
”Vi har inte förutsett att det här ska driva konsumtion”, säger vd:n Gustav Hasselgren.

Apohem är i dag tredje störst på nätapoteksmarknaden, efter marknadsledaren Apotea och utmanaren Meds. Men enligt vd:n Gustav Hasselgren växte bolaget snabbast på marknaden i Sverige under det första halvåret rent procentuellt, med en tillväxt på 76 procent till närmare 190 miljoner kronor i intäkter, vilket Di tidigare har rapporterat om.

Nu lanserar Apohem möjligheten för kunderna att få videorådgivning med farmaceuter. Funktionen liknar det som redan blivit kutym inom sjukvården, efter intåget av nätläkarna Kry, Doktor.se och Min Doktor.

”Vad vi vet är vi först med det i både Sverige och kanske även i hela världen. Det är förstås roligt, men det viktiga är att vi kan nå kunderna på ett nytt sätt. Det kommer bli ett lärande även för oss och det ska bli spännande att upptäcka vilka grupper som kommer vara mest intresserade”, säger Gustav Hasselgren. 

Gustav Hasselgren, VD på Apohem

Hur ser behovet ut?
”När det gäller rådgivning från farmaceuter är vi redan tillgängliga per telefon, chatt och mejl. Alla tre är egentligen jättebra och fyller olika typer av behov. Men det finns något i det personliga mötet, man kan visa upp både åkommor och produkter som man vill förstå bättre, och en mellanmänsklig aspekt som vissa föredrar framför en chatt”, säger han.

Videosamtalstjänsten har utvecklats i samarbete med företaget Imbox i Göteborg, som redan agerat teknikleverantör till flera andra delar av Apohems kundtjänst.

”Det är en stor satsning. Nyckeln är att lösningen har identifiering med bank-id, så att den blir säker både för kunderna och farmaceuterna”, säger Gustav Hasselgren.

Inom sjukvården har det rått delade meningar om nätläkarna verkligen avlastar det övriga vårdsystemet, eller om de snarare skapat incitament för ökad vårdkonsumtion – till exempel vid enklare åkommor som vanliga förkylningar. 

”Jag förstår liknelsen och är medveten om diskussionen som funnits i sjukvården. Men vår tjänst är helt kostnadsfri och vi får inte något betalt av regionerna. Dessutom är det begränsat vilka sjukdomstillstånd en farmaceut kan och ens bör kommentera. Det är precis samma rådgivning som sker över disk på vilket apotek som helst”, säger han.

Men ser du någon risk att ni, genom att öka tillgängligheten till farmaceuterna, kan driva på en onödig läkemedelskonsumtion?
”Jag ser det som en förbättrad kundservice och rådgivning, som tillgängliggör ett personligt möte. Vi har inte förutsett att det här ska driva konsumtion. I nästan alla fall handlar det om ett samtal om ett läkemedel som en läkare redan skrivit ut.”

Rådgivningen beräknas ta omkring tre till fem minuter per kund och kräver ingen tidsbokning. Trots att tjänsten är gratis för kunden finns det heller inget köpkrav, understryker Apohems vd Gustav Hasselgren. 

Även om det inte leder till ett köp står ni för kostnaden för videosamtalet?
”Exakt. Men det gör vi ju redan i dag med alla kundtjänst- och rådgivningssamtal, som har skett i andra format än video”, säger han.

Apohems två storägare, Axfood och Novax, ingår bägge i Axel Johnson-gruppen. Det dröjer förmodligen några år innan nätapoteket kan uppvisa någon vinst, i fjol uppgick förlusten till 79 Mkr på en omsättning om 244 Mkr.

Enligt Postnords e-handelsbarometer för det tredje kvartalet minskade omsättningen i den svenska näthandeln med totalt 5 procent, jämfört med samma period 2021. Däremot visade den relativt konjunkturoberoende apoteksbranschen en positiv tillväxt på 9 procent.

”Vi växer faktiskt lika starkt som tidigare i år, det går jättebra. Men vi ser så klart tecken på den vikande konjunkturen genom att vissa produkter nu säljer sämre än andra”, säger Gustav Hasselgren.

Artikel från DI: https://www.di.se/digital/axel-johnsons-natapotek-forst-med-videosamtal-driver-inte-konsumtion/

Fler nyheter
AXSOL BLIR EN DEL AV NOVAX

AXSOL BLIR EN DEL AV NOVAX

Axel Johnsons solenergi-bolag AxSol blir från och med juni en del av Axel Johnsons investeringsarm Novax. Därmed skapas ett nytt fokusområde för...