Novax skapar europeisk företagsgrupp av ledande ingrediensutvecklare för att accelerera hållbar omställning inom mat 

feb 27, 2023

Novax slutför förvärvet av franska Louis François SAS och skapar Ingå Group, en bolagsgrupp av ledande ingrediensutvecklare för matindustrin. Ingå Groups ambition är att bli förstahandsvalet för hållbara och hälsosamma ingredienslösningar för mattillverkare och lanseringen utgör en betydande satsning från Novax som ytterligare stärker sin roll i omställningen mot en hållbar värdekedja för mat.

Framtidens Mat är ett av Novax fyra fokusområden med funktionella ingredienser som ett centralt investeringstema. Nischen funktionella ingredienser är en specialistdel av värdekedjan för livsmedelstillverkning, med bolag centrerade runt utveckling, innovation och ny teknologi. Ingrediensbolagen hjälper mattillverkare att lösa komplexa utmaningar i produktframtagning och produktion, exempelvis för att reducera artificiella tillsatser, anamma växtbaserade ingrediensalternativ och minska matsvinn. 

Marknaden för specialingredienser är en mångmiljardindustri men fortfarande relativt fragmenterad, särskilt i Europa. Det finns ett betydande antal familjeägda och entreprenörsdrivna aktörer som med rätt förutsättningar har stor potential att växla upp sina verksamheter och innovationer. 

Som ett viktigt steg i byggandet av en europeisk företagsgrupp har Novax förvärvat en majoritetsandel i Louis François SAS, en fransk utvecklare och tillverkare av funktionella ingredienser riktat mot premiumsegmentet av kulinariska kunder. Tillsammans med Novax befintliga innehav, brittiska Ulrick & Short Ltd, utvecklare av växtbaserade funktionella ingredienser, skapas nu Ingå Group – en långsiktig satsning för att bygga en företagsgrupp av marknadsledande ingrediensföretag. Som VD för Ingå Group tillsätts Adrian Short, tidigare grundare av Ulrick & Short Ltd.

Vi är både glada och stolta över att lansera Ingå Group och ta fortsatta kliv mot att etablera en meningsfull aktör för framtidens matindustri. Ingrediensutvecklare har stort inflytande över både produktframtagning och tillverkning hos matproducenter och de har därför en avgörande roll i en omställning mot hållbar, hälsosam mat. För att klara omställningen är det centralt att utveckla ingredienser som är hållbart producerade och av högsta kvalité avseende smak och funktion. Ingå Group har idag en stark position med två ledande internationella ingrediensföretag och vi ser fram emot att med en accelererad innovationstakt och en aktiv förvärvsagenda utveckla ekosystemet ytterligare framöver,” säger Pär Warnström, ansvarig för sektorn Framtidens Mat på Novax.

Pär Wanrström, ansvarig för sektorn Framtidens Mat på Novax

På Novax söker vi ständigt efter entreprenöriella partners med attraktiva affärsmodeller som har ambition och kapacitet att bli riktigt stora och meningsfulla och en positiv förändringsfaktor för samhället. Genom att skapa ekosystem av självständiga företag som med gemensam kraft driver på och utvecklar värdekedjan kan vi göra en skillnad långt bortom våra egna verksamheter. Därför är jag stolt att presentera Ingå Group, en långsiktig satsning vars ambition är att bli en betydande koncern av bolag som hållbart utvecklar matindustrin genom naturliga och hälsosamma ingredienser,” säger Joakim Skarborg, VD Novax.

Joakim Skarborg, VD Novax

Om Ingå

Ingå Group är en långsiktig investerings- och verksamhetspartner som ingår i Novax sektor Framtidens Mat. Ingå Groups affärsidé är att vara förstahandsleverantören av rena, enkla och naturligt hållbara växtbaserade livsmedelsingredienslösningar för kockar, mathandverkare och livsmedelstillverkare i Europa, Nordamerika och på sikt globalt. Ingredienslösningar gör det möjligt för konsumenter att äta välsmakande, hållbar mat.

Genom att bygga och stödja ett ekosystem av autonoma och marknadsledande företag för hållbar och långsiktig tillväxt, investerar gruppen i framtidens mat. Idag består Ingå Group av brittiska Ulrick & Short Ltd samt franska Louis François SAS.

Om Louis François

Louis François grundades av Louis François 1908 och är en familjeägd fransk utvecklare av specialingredienser och funktionella ingredienser för gourmetbakverk, choklad, konfektyrer, premiumtillverkare för glass, kulinariska experter och livsmedelstillverkare. Louis François erbjuder en portfölj med över 300 funktionella produkter, som levererar till en diversifierad kundportfölj över hela världen bestående av mathandverkare, kockar och livsmedelsproducenter. Företaget driver för närvarande två anläggningar i Frankrike (Croissy-Beaubourg och Jouy-sur-Morin), och sysselsätter cirka 30 personer.

Om Ulrick & Short

Ulrick & Short är en clean label leverantör av växtbaserade ingredienslösningar. Företaget grundades 2000 av Andrew Ulrick och Adrian Short och finns idag i Storbritannien och i hela Europa med försäljningskontor i Storbritannien och Nederländerna. Novax investerade i Ulrick & Short i februari 2021 och inledde resan mot en gemensam vision om att bygga en ledande familj av europeiska ingrediensföretag.

Om Novax

Novax investerar i små och medelstora tillväxtbolag verksamma i våra fokussektorer: Hälsa & Friskvård, Teknisk säkerhet, Framtidens mat och Digital Infrastruktur för Retail. Vi är aktiva, långsiktiga ägare som sätter tillväxt i fokus och bidrar med branschkunskap, nätverk och ett ekosystem av kompetens- och kunskapsdelning såväl som praktiskt stöd. Novax är en del av Axel Johnson, ett familjeföretag i fjärde och femte generationen som grundades 1873 av Axel Johnson.

Fler nyheter
AXSOL BLIR EN DEL AV NOVAX

AXSOL BLIR EN DEL AV NOVAX

Axel Johnsons solenergi-bolag AxSol blir från och med juni en del av Axel Johnsons investeringsarm Novax. Därmed skapas ett nytt fokusområde för...